Augusztus utolsó és szeptember első napja Pécs bányászmúltja jegyében telik a baranyai megyeszékhelyen. Szombaton Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület polgármesterjelöltje a Hősök terén helyezett el koszorút, tisztelegve a munkavégzés közben és a II. világháború idején elhurcolt és kivégzett bányászok emléke előtt.

Pécs életét több mint kétszáz éven át határozták meg a Mecsek-hegységben működő külszíni és mélyművelésű bányák. Az ország minden részéről tízezrek érkeztek a városba a szén-és uránbánya jól fizető álláshelyeinek köszönhetően, az iparágazat fellendülésével pedig komoly fejlődésnek indulhatott a város. Oktatási, kulturális intézmények, városrész épült az ipar hozadékaként. Bár már több mint két évtizede annak, hogy az utolsó csille kigördült az utolsó bezárt, mélyművelésű bányából, Pécs bányászati múltja ma is meghatározza a város jelenét, a bányászat kulturális hagyományait máig sok család őrzi. 

A mostani hétvége a bányászatra és a bányászokra emlékezés jegyében telik. Szombat délelőtt Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület támogatását élvező, független polgármesterjelölt a pécsi Hősök terén koszorúzott Hencsei Zsolttal, az ellenzéki ernyőszervezet 2-es választókörzeti delegáltjával.