SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

  • 2020.01.13.

Pécs város közgyűlése 2019 december 10-i ülésén azonnali hatállyal visszahívta a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt. vezérigazgatói mandátumából Szentgyörgyi Dávidot. Az önkormányzati cég vezetőjétől bizalomvesztés miatt vált meg az önkormányzat, ehhez több ügylet vezetett.

A vezető visszahívásának több oka volt, bizalomvesztéshez vezettek egyebek mellett két ingatlan értékesítésének körülményei. A város szívében lévő Aranyhajó fogadó és egy Mohácsi úti ingatlan eladása után a PVh Zrt. 2018 első negyedéve óta 159 millió forintra tartott igényt egy ügyvédi letétből. Az összeget a cég vezetője egészen 2019 végéig nem igényelte, ekkor is csak azt követően fordult levélben a szóban forgó ügyvédhez, hogy erre Péterffy Attila polgármester utasította. Így csak 2019 decemberében jutott hozzá a cég a vételár egy részéhez, és akkor is kevesebb, mint 22 millió forinthoz. Mivel felmerült a kérdés, hogy a fennmaradó mintegy 137 millió forint egyáltalán rendelkezésre áll-e az ügyvéd számláján, ennek kapcsán Pécs polgármestere vizsgálatot kezdeményezett a Pécsi Ügyvédi Kamaránál. A vizsgálat jelenleg is tart.

Szentgyörgyi Dávid visszahívásának oka volt az is, hogy ugyanebben az ügyben egy döntéssel gyakorlatilag lemondott 18 millió forintnyi kötbérről. A fent említett fogadó vevője azt vállalta, hogy 2020 májusáig jelentős fejlesztéseket végez az ingatlanon, ám ez nem történt meg. A PVh Zrt. vezetője röviddel a 2019 októberi választások előtt egy szerződésmódosítással öt évvel meghosszabbította ennek a határidejét, ezzel gyakorlatilag lemondott a jelentős összegű kötbérről.

A PVh Zrt. vezérigazgatója akkor gyakorolt pazarló gesztusokat, amikor a társaság a 2019 üzleti tervében 431 millió forint hiteltörlesztéssel számolt. 

A visszahívott vezérigazgató 2019 október 16-án határozott idejű, 2022 februárjáig tartó megbízási szerződést kötött az MSB Zrt-vel projektmenedzsment-szakértői feladatok ellátására mintegy bruttó 11 millió forint értékben. Tette ezt annak ellenére, hogy Péterffy Attila polgármester október 15-én levélben tiltotta meg minden önkormányzati cég vezetőjének, hogy a napi gazdálkodás biztosításán felül kötelezettséget vállaljon.

A fenti ügyek miatt, a további felelőtlen gazdálkodás megakadályozása érdekében Péterffy Attila polgármester kezdeményezésére a pécsi közgyűlés december 10-én visszahívta Szentgyörgyi Dávidot vezérigazgatói mandátumából. Az átvilágítás tovább folyik a PVh Zrt-nél és a többi pécsi önkormányzati cégnél is.

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata