Sajtóközlemény - 2020.04.22.

Sajtóközlemény - 2020.04.22.

  • 2020.04.22.

Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a mostani veszélyhelyzetben a Soltész Miklós államtitkár által említett összefogás mindennél fontosabb. Rengeteg példát említhetnék a szolidaritásra. Pécs vezetőiként ennek szellemében hoztunk meg számos döntést ellátandó gyermekeket és időseket illetően, de ez vezérli a törekvéseinket önzetlenül segítő pécsi cégeket, embereket, valamint a munkájukat a rászorultak érdekében felajánló önkormányzati intézményi dolgozókat is. Megköszönve az államtitkár úr finom jelzését biztosíthatom arról, hogy dr. Jakab Ferenc munkásságára enélkül is büszkék vagyunk. Azt is szép gesztusnak tartom, hogy a magyar kormány védőeszközöket biztosít az állami fenntartásban működő intézményeknek, és segíti az egyházi idősotthonok ellátását is.

Ám ettől még tény marad, hogy a magyar kormány Pécs önkormányzatának eddig nem nyújtott segítséget az új koronavírus elleni védekezésben. Cégeinket, intézményeinket magunk látjuk el védőeszközökkel, fertőtlenítőszerrel, az idősek, rászorultak ellátásáról egyedül gondoskodunk. Ez önmagában is komoly teher, és csak tetézi, hogy a kormánytól nem kapjuk meg a rendelkezésére álló információkat a pécsi megbetegedéseket illetően. Pedig erre nagy szükségünk lenne annak érdekében, hogy megszervezzük a védekezésünket, ráadásul még pénzbe sem kerülne az adatok átadása.

Láthatóan egyetértünk abban, hogy szükség van az összefogásra. Köszönettel venném, ha felesleges leckék helyett ennek valamilyen kézzelfogható jelét mutatná a kormány, például a megbetegedési adatok átadásával vagy megfelelő védőfelszerelés biztosításával.

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere