Polgármesteri közlemény - piacok nyitva tartását és látogatásuk szabályait illetően

Pécs Megyei Jogú Város polgármestereként a húsvétot megelőző csütörtökön felhatalmazást kaptam a veszélyhelyzet teljes időtartamára arra, hogy a pécsi piacok 65 év felettiek általi látogatását korlátozzam. A rendelkezés nemcsak az ünnepi hétvégére, hanem a kormány által meghirdetett országos veszélyhelyzet fennállásának teljes időtartamára vonatkozik.

A húsvéti időszakra vonatkozóan semmilyen korlátozást nem jelentettem be az előző gyakorlathoz képest. Ezzel az volt a célom, hogy az ünnep során semmiképpen se korlátozzam a pécsiek élelmiszerhez jutását. Akkor azt vállaltam, hogy a továbbiakról ezen a héten fogok rendelkezni.

Munkatársaimmal ezen a héten pontos felméréseket készíttettem a pécsi piacok látogatottságáról, az adatokat korcsoportokra bontva. Az adatokból jól látszik, hogy a pécsiek fegyelmezetten vásárolnak, betartják a kormány által elrendelt korlátozásokat. Ezt mind a piaci árusok, mind a vásárlók viselkedése alátámasztja.

Ezek alapján nem láttam indokoltnak, hogy a kormány rendelkezésén helyben változtassunk a piacok nyitva tartását és látogatásuk szabályait illetően. Az árusokkal való konzultáció is azt erősítette meg, hogy nincs szükség a piacok működésében sem a nyitvatartási időszak, sem a korcsoportokra vonatkozó szabályok módosítására.

Érdemben egy változtatást láttam időszerűnek: hétfőtől a piaci árusokat védőmaszk viselésére kötelezem. Aki ilyennel nem rendelkezik, és ezt jelzi a piacfelügyelet felé, ellátjuk védőeszközzel. Fontos, hogy szerdától szankcionálni fogjuk a rendelkezés megszegését.

Reményeim szerint a fenti rendelkezés hozzájárul, hogy a pécsiek rendezett módon, megfelelő higiéniás körülmények között jussanak hozzá az élelmiszerekhez, illetve a továbbiakban is biztonságosan tudják árusítani azokat.

Ezúton is köszönöm a pécsieknek, hogy fegyelmezett, kulturált módon, a szabályokat betartva vásárolnak!

Pécsiség mindenkor!

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere