Polgármesteri közlemény - piacok és közterületek

Polgármesteri közlemény - piacok és közterületek

  • 2020.04.23.

Kedves pécsiek!

Amint azt talán már tudják, a magyar kormány a húsvéti ünnepekre, az azt követő héten, április 23-án pedig újra a települések polgármestereihez delegálta a döntést a kijárási korlátozásról a hétvégi napokra.

Az előző héten azt ígértem, hogy ha ezt a jogkört hétről hétre újra megkapom, nem egyszerű, mechanikus döntést hozok, hanem a korábbi időszak tapasztalatait alapul véve rendelkezek az adott hétvége korlátozásairól.

Először is szeretném a köszönetem és elismerésem kifejezni a pécsiek felé. Kollégáimmal, a közterület- és a piacfelügyelettel egyeztetve rendkívül pozitív kép rajzolódott ki. Világosan látszik, hogy a pécsiek megértették, miért fontosak a korlátozások, és egyre ritkábban kell az ezt biztosítóknak figyelmeztetéssel élniük. Ezúton is arról szeretném biztosítani mindnyájukat: minden törekvésünk, rendelkezésünk, ha átmenetileg kellemetlenséggel jár is, az önök biztonságát és egészségét szolgálja.

Piacok

Rendkívül pozitívak a tapasztalatok a pécsi piacokon, ahol a piacfelügyelet és a közterek őrei is folyamatosan jelen vannak, és szükség esetén segítik a pécsieket a kulturált vásárlás feltételeinek megteremtésében. Mindezt figyelembe véve nem látom szükségét, hogy változtassak a kialakult jó gyakorlaton, mivel úgy látom: a pécsi piacok jelenleg nem járulnak hozzá az új koronavírus terjedéséhez. Ezért a pécsi piacok látogatási rendje az április 25-26-i hétvégén változatlan marad: 9 és 12 óra között csak a 65 évnél idősebbek látogathatják, az ezen kívül eső időszakban pedig a 65. életévüket be nem töltött polgárok. A korábban meghozott rendelkezés, amely szerint a pécsi piacokon csak védőmaszkban lehetséges az árusítás, továbbra is érvényben marad.

Közterületek

A tapasztalatok alapján a pécsiek komoly fegyelmet tanúsítottak az elmúlt időszakban a közterületek látogatását illetően is. Ezt és a jogos lakossági igényeket figyelembe véve döntöttem az előttünk álló hétvége kijárási korlátozásairól. Ennek értelmében a Tüskésréti szabadidőpark és annak parkolója, a Mandulás játszótér és annak parkolója, a Malomvölgyi szabadidőpark és annak parkolója, valamint a Tettye park és parkolója nem látogatható az április 25-26-i hétvégén. Kivételt jelentett ez alól, hogy

  • a Malomvölgyi tó és a Kökényi tó területét felkereshetik horgászok. A területen legfeljebb annyi horgász tartózkodhat, amennyi hivatalosan kijelölt horgászhely van, és nekik is be kell tartaniuk a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat.
  • a Tüskésréti szabadidőparkot és parkolóját, a Malomvölgyi szabadidőparkot és parkolóját, valamint a Mandulás játszótér parkolóját április 25-e és 26-a reggel 6 és 9 óra között használhatják/látogathatják azok, akik sportolási céllal keresik fel ezeket a területeket.

Természetesen továbbra is azt kérem önöktől, hogy ha tehetik, maradjanak az otthonukban!

Amennyiben sportolás céljából látogatják a pécsi pihenőhelyeket, kérem vegyék figyelembe, hogy a kutatások szerint ilyen esetben kilégzéskor a vírus jóval messzebbre is képes terjedni. Ezért azt kérem, ilyenkor fokozottan figyeljenek egymásra, és azt javaslom, hogy sportolás közben legalább 10 méter távolságot tartsanak egymástól.

Vigyázzunk egymásra!

 

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere