Péterffy tényekkel vágott vissza a karaktergyilkosoknak

Péterffy tényekkel vágott vissza a karaktergyilkosoknak

  • 2019.06.26.

Péterffy Attila független polgármesterjelölt tényekkel, adatokkal, grafikonokkal vágott vissza azoknak, akik merő karaktergyilkosságból mecseki erdőirtással vádolták. Mint mondta: büszke az üzleti életben befutott karrierjére, de beszélt arról is: optimista a Jobbikkal folytatott tárgyalások tekintetében, és hogy az ellenzéki erők az LMP-t is várják az egyre szélesebb együttműködésbe.

Végig a ranglétrán

Szakmai életútjáról tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délelőtt Péterffy Attila független pécsi polgármesterjelölt a Corso Hotelben. Mint mondta: megkezdődött a karaktergyilkosság személyét illetően, ezért úgy döntött: sajtótájékoztatón oszlatja el a kétségeket. Azokra a vádakra, amelyek valamiféle mecseki fanyűvőként igyekeznek befeketíteni, honlapján egy igazán kimerítő, szakmai életútját bemutató anyaggal is készült. Ebben részletesen is levezeti, hogy hogyan alakult a pécsi hőerőmű fejlődése a vezetése alatt.

Péterffy Attila elmondta: Pécsett született, itt tanult, érettségizett és ide tért vissza az egyetemi évek után is. 1993 óta dolgozott a pécsi hőerőműnél, 2004-től főmérnökként, 2008-tól 2015-ig elnök-vezérigazgatóként. Hozzátette: 2015-től Budapesten állt munkában, de 2019 októberétől ismét szeretné Pécshez kötni az életét, immár polgármesterként.

A szakmai anyagban részletesen is kifejtett indokokra támaszkodva Péterffy elmondta: vezetése alatt az erőmű olyan fejlesztéseket, akciókat hajtott végre, amelyek előre vitték nem csak a távhőellátást, de az egész várost is. Az erőmű hozzájárult, hogy Pécs ökotudatos város legyen, és hitet tett a szakember amellett is, hogy a pécsinél zöldebb távhő nincs a környéken: minimum Magyarországon, de Közép-Európában is példaértékű a tevékenysége. Ennek kapcsán jegyezte meg azt is: az erőmű komoly turistaforgalmat bonyolít le.

Az adatokra támaszkodva a polgármesterjelölt elmondta: teljesen önellátó város ellátottsága mind teljesítmény, mind tüzelőanyag tekintetében. Újságírói kérdésre kifejtette, ha egy téli napon az oroszok elzárják a gázt és az olajat, akkor a pécsi távfűtés ezt egy pillanatig sem érzi meg. Beszélt arról is, hogy az erőművi fejlesztéseknek köszönhetően javult a levegőminőség Pécsett, bár ezzel a lakosok most sem elégedettek és nem is lehetnek azok. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: Pécs már nincs a legszennyezettebb magyar városok, a „piszkos 12” között. Kiderült az is: az erőmű szerves része a helyi körkörös gazdaság fenntartásának, a 150 erőművi munkahely mellett még 7-800 család él meg a termelésből-biomassza beszállításból. Kiemelte, hogy ha elnök-vezérigazgatósága idején nem jön létre egy hosszú távú megállapodás az erőmű és a város, illetve a Pétáv között, alighanem soha nem készül el az igen előremutató biomassza beruházás sem közel 25 milliárd forintból. Ez utóbbi viszont jelentős árcsökkentéshez vezetett, ezt fagyasztotta be később az Orbán-kormány, így ma ezt élvezhetik a pécsiek.

Na de ki irtja akkor a mecseki erdőket?

Valószínűleg más kapaszkodó híján bizonyos körökben divat lett azt szajkózni Péterffy Attiláról, hogy az általa vezetett erőmű miatt irtották a mecseki erdőket, a vehemensebbek szerint pedig egyenesen ő a mecseki fanyűvő, minden fa ellensége, maga a fásszárúirtó patás ördög, és így tovább.

Péterffy Attila pontos adatokkal, grafikonokkal válaszolt a hisztérikus megnyilvánulásokra, egyes vetélytársak és az őket támogató média szerinte vegytiszta hazugságaira. Vezetése alatt folyamatosan csökkent a hengeres tűzifa felhasználása. 

A polgármesterjelölt elmondta: a pontos adatokból is jól látszik, hogy aki azzal vádolja, hogy kivágatta a mecseki fákat, hazudik. Hozzátette azt is: erdősültség Magyarországon nő, ez nem csoda, az erdőgazdálkodás szigorú kontroll mellett folyik. Az erdészetek által eladott fából a bútoripar tízszer annyit használ fel, mint az erőművek, ezen sem kell csodálkozni, hiszen ott értékesítik az árut, ahol a legtöbbet adnak érte. Az erőmű legsilányabb és legolcsóbb erdészeti anyagokat használja, ez az ő érdekük is és maguk is ellenőrzik, hogy az adott fa másra nem lenne-e alkalmas.

Összefoglalva az őt ért vádakra adott válaszokat Péterffy elmondta: teljes pécsi erőműves vezetői tevékenységére maximálisan büszke, az őt ért vádak hamisak, a valóságtól, az erőmű és az erdészetek működésétől, sokrétű szabályozásától rendkívül elrugaszkodottak, légből kapottak és csak karaktergyilkosságra alkalmasak.

Reagált a jelölt még egy kételyre, mivel olyan pletykát is hallott már, miszerint bukott vezetőként távozott Pécsről. 2015-ben akkori munkáltatójától, a Veolia első számú magyarországi emberétől kapott referencialevél arról tanúskodik, hogy a cégvezetés teljes bizalmát élvezve és köszönetétől kísérve nézett új munka után.

Optimista a Jobbikot illetően és az LMP-t is visszavárja

Újságírói kérdésekre reagálva beszélt Péterffy a pécsi Jobbikról, akik bár nem szerepelnek hivatalos támogatói között, bizonyos hírekben már a mögötte álló, nyilván áskálódó, ráadásul baloldali pártok között jelentek meg. A polgármesterjelölt elmondta: optimista a tekintetben, hogy a Jobbik is csatlakozik az őt támogató pártokhoz, biztatóan alakulnak a tárgyalások.

Kifejtette azt is – reagálva olyan korábbi vádakra, hogy mivel „fideszes” cégnél dolgozik, mégsem rúgták ki, így nyilván valahogy ő is a kormánypárt embere –, hogy elkészült a programja, és éppen a csütörtöki napon várja az észrevételeket ezzel kapcsolatban az őt támogató pártoktól. Azt viszont már a program elején tisztázza: az átvilágítás és az előző városvezetés elszámoltatása masszív része lesz polgármesteri teendőinek, ha ősszel megválasztják. E tekintetben nincs védett személy és nem is lesz – ha másból nem is, ebből talán látszik, hogy messze nem a Fidesz embere

Szóba került a fanyűvős karaktergyilkolásba belekeveredett pécsi LMP is. Péterffy elmondta: az LMP-t a mai napig várják az ellenzéki összefogásba, ez az őt támogató pártok egyetemleges véleménye. Maga Mellár Tamás is igyekszik meggyőzni őket, a polgármesterjelölt elmondta: a mai napig reméli, hogy az LMP elfogadja a felkérést és csatlakozik a széles körű ellenzéki összefogáshoz.

- Nem kérem, hogy hagyják abba a karaktergyilkosságot, azt tesznek, amit gondolnak – mondta Péterffy Attila. - Igyekszem objektív maradni, tények, adatok alapján befolyásolni a véleményalkotást, hogy az LMP mit von le ebből, ragaszkodik-e a rögeszméjéhez, már nem tudom befolyásolni.

A jelölt elmondta: az EP-választásokkal megváltoztak az erőviszonyok, ez zömében tudatosodott a pártokban. Az LMP-nek újra kellett pozicionálnia magát, ám Péterffy úgy érzi, ezt nem tette meg. Beszélt arról is: május 26-a előtt nem volt megállapodás a pécsi ellenzéki pártok között, így nem is volt mit felrúgni – bár az LMP erre hivatkozik.

Jelenlegi ellenfeleiről (Vári Attila a Fidesz és Kővári János az ÖPE részéről – utóbbi gyakorlatilag bármikor visszaléphet a Fidesz javára) Péterffy elmondta: egyiküket sem tartja alkalmasnak arra, hogy várost vezessenek, végképp nem arra, hogy egy morális válságban lévő várost kivezessenek a mostani gödörből. Hozzátette: jelentős ma Pécsett az ellenzék támogatottsága, ezért optimista azt illetően, hogy a demokratikus erők Pécsett közgyűlési többséget szereznek ősszel és ő lehet a polgármester.

Forrás: pécsistop.hu