Pécsi Arcok - Péterffy Attila - pecsiujsag.hu

Pécsi Arcok - Péterffy Attila: „Igyekeztem mindig egyértelmű lenni

- A találkozóra készülve megkérdeztem néhány ismerősét, kollégáját, ők miként jellemeznék Péterffy Attilát. A leggyakoribb jelző a „rendkívül precíz" és a „néha szigorú" volt. Azt mondták, vezetőként abszolút a rendszerekben való gondolkodás jellemző önre.

- Igaznak érzem, amit mondtak rólam. Csak remélni tudtam, hogy így jellemeznek, de azt hiszem, én is ezt mondanám.

- Családi örökség? Gondolok arra, hogy édesapja is műszaki ember volt.

- Lehet ebben valami, de azt hiszem, aki mérnökként végez, az mindenképpen egyfajta rendszerszemléletet kap a képzése során. S ha még nem is úgy jönne ki az egyetemről, hogy precíz, a munkája során előbb-utóbb az lesz. Azt hiszem, a mérnöki munka és a precizitás szükségszerűen összetartoznak. A fizika egy meglehetősen egzakt tudomány: törvényei vannak, amelyek olyanok, amilyenek, s ezeket nem lehet magyarázatokkal megváltoztatni. Egyébként úgy emlékszem, én magam már kis koromban is igyekeztem mindig egyértelmű lenni.

- Az erőmű ráadásul egy speciális munkahely.

- Igen, a régiek mindig amolyan félkatonai szervezetként emlegették, ahol nagyon kemény szabályok, nagyon egyértelmű utasítások és visszajelzések szükségeltetnek ahhoz, hogy ne értsük félre egymást. Az ilyen típusú munkahelyek tehát igénylik is, hogy dolgozóik precízek legyenek - akár a kommunikációjukban, akár a munkájuk egyéb területein. Azt is szeretném mondani ezzel, hogy az, hogy amennyiben én precíz volnék, nyilván a munkámnak, az erőműnek is köszönhető.

- Úgy tudom, jó előre kiválasztották jelenlegi posztjára a tulajdonosok. Érzékelhető volt, hogy terveik vannak önnel?

- Némileg igen, de az azért nem volt, nem is lehetett egyértelmű, hogy biztosan én leszek a PANNONPOWER vezérigazgatója 2008. október elsejétől. Egyes jelek utaltak rá, de alakulhatott volna máshogyan is ez a dolog.

- Jelenlegi pozíciójában azonban nem csak a PANNONPOWER irányításáért felelős, hiszen a pécsi erőmű mellett a kőbányai és a dorogi vezetését is önre bízták. Azaz - s ezt minden pécsi örömmel veszi -: nem a fővárosból irányítják a három céget, hanem innen, Pécsről, az Edison utcából.

- Így van, a Dalkia energiaerőmű-üzletágát vezetem, melyhez a PANNONPOWER, a Kőbányahő és a Dorogi Erőmű tartoznak. Ezek munkájának öszecsiszolásáért, és egy jól működő szervezet felépítéséért is felelős vagyok. A következő heteim, hónapjaim arról szólnak majd, hogy az üzletágba tartozó erőművek működését összecsiszoljam és egy jól működő szervezetet építsek fel a munkatársaim segítségével.

- Pécsnél maradva: szükség van változásra a PANNONPOWER-nél?

- Igen, mindenképpen változnia kell a PANNONPOWER-nek, hiszen immár a Dalkia cégbirodalom részeként működünk, s a beilleszkedés folyamata még nem zárult le. Tudni kell azt is, hogy a Dalkia a korábban megkezdett biomassza-programunk miatt vásárolta meg tavaly februárban a PANNONPOWER-t, s a cégcsoporton belül lényegében biomassza referencia-helyszínként tartanak bennünket számon. Mivel a Dalkia harmincnyolc országban van jelen, egy ideje folyamatosan külföldi delegációk látogatnak hozzánk: tanulnak, tájékozódnak vagy egyszerűen csak a munkánk iránt érdeklődnek.

- A változásokból mit fognak látni, érzékelni a városban élők?

- A kommunikációnkon például változtatnunk kell. Az elmúlt időszakban ez a terület a korábbinál kisebb hangsúlyt kapott, de a környezetünkkel, a pécsiekkel való kapcsolattartás intenzitását újra erősíteni szeretnénk. Be fogjuk mutatni például, hogy a mai biomassza alapú energia termelésünk, melyet fejleszteni fogunk, nem az erdők tarvágásáról szól, mint ahogyan azt egyesek állítják, hanem - partnereinknek, a baranyai és a somogyi erdészeteknek is köszönhetően - egy felelős, fenntartható erdőgazdálkodáson alapul. Gyakrabb és jobb minőségű tájékoztatást szeretnénk adni a jövőben az erőmű területén folyó munkáról, s nagyobb részt fogunk vállalni a város társadalmi életében is.

NÉVJEGY

Péterffy Attila tüke pécsi. 1969-ben született, a Vadász utcában nőtt fel. Édesapja a szénbányánál, a trösztnél volt villamos tervező, majd az abból kivált kft.-ből vonult nyugdíjba, de ma is aktívan tervez. Édesanyja a Konzum Áruházban, adminisztrációs vezetői munkakörben dolgozott, ma már ő is nyugdíjas. Öccse polikarbonát tetők építésével illetve tűzvédelmi rendszerekkel foglalkozik, vállalkozó. Az elnök-vezérigazgatónak három gyermeke van: Lilla 6 éves, Balázs 8, Bernadette pedig 13. Elvált, jelenleg párkapcsolatban él. Kevéske szabadidejét gyermekeivel tölti. Az általánost a Felsővámház utcai iskolában járta ki, középiskolásként 1987-ben a Zipernowskyban végzett. Ezután egy év katonaság következett, majd 88-tól Miskolcon tanult, a Nehézipari Műszaki Egyetemen (melynek neve, mire gépészmérnökként végzett, 93-ra, Miskolci Egyetemmé változott). A diploma megszerzése után, ugyancsak Miskolcon, két posztgraduális kurzust is felvesz, melyeknek köszönhetően a hegesztő szakmérnöki illetve az „Európai hegesztő mérnöki" okleveleket is megszerzi 1995-ben. Angolul felsőfokon beszél. 1993-ban kezdett a Pécsi Hőerőműben dolgozni, október elsejétől elnök-vezérigazgató.

P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva, www.pecsiujsag.hu, 2008. november 22